27 Novembre - 11 Dicembre 2011 @ Villa Mazenta - Giussano (MB)


Ost

Proprietario o gestore di un'osteria.
Riportiamo il notissimo brano dall'addio di Meneghino scena 3a atto 3° del "Barone di Birbanza" di C. M. Maggi, in cui sono evocate le osterie più famose del '600:
Mortadell di Trii Scagn, / busecca de la Goeubba /passaritt di Trii Merla, / carna de manz del Pioeucc, / ris in cagnon del Fus, / supp sbroeuger di Tre Legor, / formaj de la Cagnoeura, / stracchin de la Senavra, / guar- Inazza del Bisson, / moscatell di Trii Re, /montarobbi del Gall, / pondestura del Gamber, / malvasia d'Offellee, / tutt coss del Tesoree, / ...
Da C. Porta:
El diseva el Balestrer / e mi son del sò parer / che non gh'è per l'allegria / on loeugh mej de l'ostaria...
Da Carlo Tanzi che scrive a Domenico Balestrieri:
...insomma de la somma, pensegh sù / l'è on gran loeugh l'ostaria. / Loeugh che l'è bon / e per tucc e per tutt; bon per i scrocch / bon per i galantomen; per chi ha pocch; / per chi ha sossen; per chi voeur sparmì el fitt, / sorà i verz, e nò toeuss cruzzi e penser, / bon
per i cittadin e i forester...
PATRONO - S. Teodato 19 maggio.
PROVERBI
Avegh i ost in asti: essere astemi.
Preparaa cóme i tavol di ost: sempre pronti.
El vin l'è bon se gh'è l'ostina bella: anche se il prodotto è scadente, vale la bella presentazione.
El vin l'è la tetta di vegg: il vino consola i vecchi.
TOPONOMASTICA - C'è a Milano la via Osti che prende il nome dal fatto che ivi esistevano un tempo numerose osterie.

Prestinee

Opera di Ciceri Donato